Share |

Ragdoll

Ragdoll on kissa, joka hurmaa omaa lemmikkiä etsivän yleensä sinisillä silmillään ja pehmeällä ulkomuodollaan. Kuitenkin, kun rotuun tutustuu paremmin, huomaa, että ragdolleille tyypillisintä on niiden luonne. Ragdollit ovat rauhallisia, seurallisia ja syvästi ihmiseen kiintyviä.

Ragdoll leikkii ja puuhaa iloisena, ja väsyttyään se käpertyy syliisi nukkumaan, ellei sylisi ole sattumalta jo toisen ragdollin valtaama. Toinen leimallinen piirre on nimittäin niiden sukurakkaus. Kun perheeseen on hankittu ensimmäinen ragdoll, tulee tunne, kuin jotain puuttuisi, ja hetken päästä perheessä yleensä asuukin kaksi ragdollia onnellisena toistensa ja omistajansa seurasta.

Ragdoll on saanut nimensä riepunukkemaisesta olemuksestaan. Kun ragdoll-kissan ottaa syliin, se rentoutuu ja tuntuu veltolta kuin räsynukke. Tämä on puhtaasti luonneominaisuus ja kissa tekeekin niin vain silloin, kun se sitä itse haluaa.

Ragdollien hurmaavin piirre on niiden luonne. Seurallisuus, leikkisyys, lempeys, luottavaisuus, älykkyys ja huumorintaju ovat rodulle tyypillisiä ominaisuuksia. Ragdollit ovat aina siellä, missä ihmisetkin ovat, ja ne osallistuvat kaikkeen, mitä perheessä tehdään. Ne ovatkin luonteeltaan enemmän koiranpennun kuin kissan kaltaisia ja kiintyvät syvästi perheeseensä.

Ragdoll-kissa sopeutuu yleensä nopeasti uuteen perheeseensä. Se pitää lapsista, kunhan tutustuttaminen tehdään asiallisesti ja lapset osaavat kohdella kissaa oikein. Myöskin koiriin sopeutuminen käy yleensä ragdollmaisen elegantisti. Ragdoll vain tulee ja asettuu taloksi, jolloin koirakin ymmärtää sen tulleen omaan kotiinsa ja se siitä. Vaikeampi paikka, kuin muut lemmikit, on ragdollille yleensä yksinäisyys. Etenkin, jos kaikki perheen ihmiset ovat päivät poissa, niin ragdoll kaipaa jonkun muun eläimen seuraa. Eniten ne tuntuvat arvostavan toista ragdollia, jonka kanssa jakaa vuode ja pesutuokiot, mutta toki muunkin rotuiset käyvät.

Ulkonäkö 

Ulkonäöltään aikuinen ragdoll on komean näköinen, suuri ja lihaksikas kissa. Naaraat jäävät kuitenkin uroksia huomattavasti pienemmiksi. Kun urokset voivat kasvaa jopa 10-kiloisiksi jässiköiksi, jäävät naaraat usein noin 4-5 kiloa painaviksi tytön tylleröiksi.

Ragdoll kasvaa hittasti ja nykäyksittäin. Täysikasvuinen se on harvoin ennen kolmatta ikävuottaan. Ragdoll on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimpana kesykissana. Tämä uros painoi runsaat 7 kg.

Ragdollin rotutyypillinen ulkonäkö syntyy sen leveän kolmion muotoisesta päästä ja hieman etukumarasta asennosta. Asento johtuu siitä, että sen takajalat ovat etujalkoja hieman pidemmät. Kolmion muotoista päätä puolestaan  korostavat kolmion jatkeeksi asettuvat korvat, jotka ovat hieman eteenpäin kallistuneet ja kaukana toisistaan. Ragdollien häntä on pitkä ja tuuhea, tassut isot ja pyöreät. Varpaiden välissä on tupsut.

Ehkä huomattavin yksityiskohta ragdollissa on kuitenkin sen siniset silmät. Väristä ja kuvioinnista riippumatta ragdollin silmien tulee olla kirkkaan siniset - mitä tummempi väri, sen parempi.

Ragdollien turkki on puolipitkä, kaunis ja hyvin silkkinen. Turkki on pituudestaan huolimatta helppohoitoinen, sillä se ei takkuunnu helposti. Kissaa kannattaa silti alkaa heti pennusta harjata ja kammata säännöllisesti, sillä kampaaminen on myös mukava yhdessäolon hetki sinulle ja kissallesi.

Kuvioinnit:

 Ulkonäöltään ragdoll on naamiokissa. Se tarkoittaa, että kissan vartalo on vaalea ja naama, korvat, tassut ja häntä ovat vartaloa tummemmat.

 Ragdollin kuviointeja on kolme: colourpoint, mitted ja bicolour.

Colourpoint-kissoilla ei ole valkoista lainkaan. Niiden pointit, eli "ulokkeet"; naama, korvat, tassut, häntä ovat muuta vartaloa tummempi. Muun värityksen tulee olla sopusoinnussa pointien suhteen.

Mitted-kissoilla on valkoinen leuka, valkoiset kintaat etujaloissa ja valkoiset saappaat takajaloissa.

Bicolour-kissan erottaa parhaiten naaman valkoisesta alassuin olevasta V-kuviosta ja kokonaan valkoisista jaloista.

Väritys

Ragdollin perinteiset värit ovat ruskea, sininen, suklaa ja lila, joista kaksi jälkimmäistä ovat erittäin harvinaisia. Ns. uudet värit ovat punainen ja creme sekä värit/lisäkuviot kilpikonna, tabby ja kilpikonnatabby.

Historia

Ragdollien (suom. räsynukke) tarina alkaa 1960-luvulta Kalifornian Riversidestä. Rodun kehittäjänä toimi nyt jo edesmennyt rouva Ann Baker. Ragdollien kantaemo oli Ann Bakerin naapurin omistama valkoinen angoratyyppinen kissa, nimeltään Josephine. Josephine oli puoliksi villi, kuten sen aikaisemmat jälkeläisetkin. Eräänä päivänä se joutui auto-onnettomuuteen, ja menetti onnettomuuden seurauksena toisen silmänsä. Traumaattisen kokemuksen jälkeen Josephine viihtyi paremmin kotona ja synnytti pentuja, jotka olivat enemmän ihmisten kanssa tekemisissä. Pennut osoittautuivat luonteeltaan seurallisiksi, lempeiksi sekä tuntuivat veltoilta käsiteltäessä.

Ann Baker onnistui hankkimaan itselleen muutamia Josephinen jälkeläisiä ja näistä hän aloitti kiltin ja ihmiseen täydellisesti luottavan rodun jalostamisen. Hän pääsikin hyviin tuloksiin, ja Annin kasvattien onkin sanottu omaavan aivan erityistä "Ragdoll- taikaa".

animaatjes-katten-42124.gif

Copyright 2011 © Marjo Salonen